Make your own free website on Tripod.com

Dan-Olof Stenlund

danolof.jpg (19486 bytes)   Endast 36 år gammal, tillträdde han sin professur i kördirigering vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Föga anade han väl då att detta var ouvertyren till en körledargärning med världsomspännande efterklang. Men vägen till internationell berömmelse har varit lång.
Dan-Olof Stenlund såg nämligen dagens ljus i norra Sverige, nära polcirkeln.
Men när hans ledstjärna tändes och fick honom att blicka mot sydligare nejder, stod han inte att hejda.
Första anhalten blev Musikaliska Akademien i Stockholm, där han i ett rasande tempo avverkade en lång rad utbildningar i piano, orgel, cello och sång. Därpå följde studier i dirigering för Sergiu Celibidache och Leonard Bernstein.
Den långa resan från polcirkeln skulle ha kunnat nå ett ärofullt slutmål här. Men professor Stenlund följer oförtrutet sin ledstjärna. I en intervju på 50-årsdagen sade han:
"Jag känner mig som en liten pojke i början av något spännande och outforskat. Ju mer man lär sig, desto mer finns det kvar att upptäcka".

Det är därför inte förvånande att resdagarnas omfattning fortsätter att öka. Gästföreläsningar vid olika amerikanska universitet avlöses av seminarier för kördirigenter och sångare ute i Europa. Och sedan många år är Dan-Olof Stenlund en av de mest ansedda dirigenterna vid de stora internationella körfestivalerna Europa Cantat.